Vánoční předprodej už běží! Získejte spoustu bonusů! Čím dřív objednáte, tím více výhod získáte. Více na našem blogu.
Zákaznická podpora:info@lyonis.cz

Klidná rána a večery s dětmi: Tipy pro rodiče, jak zvládnout denní rutinu

Ranní a večerní rutina může být pro rodiče náročná. Každý z nás zná to nekonečné připomínání, aby si děti oblékly oblečení, vyčistily zuby a uklidily hračky. Jak ale zvládnout tyto každodenní výzvy s lehkostí a respektem k dětem? Připravili jsme pro vás několik praktických tipů, které vám pomohou vytvořit klidnější a radostnější ranní a večerní rutinu pro celou rodinu.

1. Vizuální připomínky jako pomocník pro ranní rutinu

Děti často potřebují jasné a srozumitelné pokyny, aby věděly, co se od nich očekává. Vizuální připomínky, jako jsou například magnetické tabulky, mohou být skvělým nástrojem. Jak na to? Domluvte se s dětmi na tom, co je potřeba udělat – například ráno si vyčistit zuby, obléct se a připravit si školní tašku. S pomocí magnetické tabulky pak děti samy uvidí, co je potřeba udělat, a postupně se stanou samostatnějšími.

Vizuální pomůcky dávají dětem pocit jistoty a přehledu. Už nebudou tápat v tom, co je nutné, a postupně se naučí sledovat svou rutinu krok po kroku.
magneticka-todo-tabule-ukoly-deti

2. Malé kroky vedou k velkým výsledkům

Není nutné chtít po dětech hned všechno. Uvědomme si, že i malý krok vpřed je důležitý. Začněte s jedním úkolem, který budou děti sledovat – například si každý den samy vyčistí zoubky. Až si tento úkol osvojí, přidejte další – třeba ustlání postýlky.

Tip: Každý měsíc můžete přidat nový úkol. Děti se tak postupně naučí zvládat více věcí samy, aniž by to pro ně byla zátěž. Za rok už budou dělat spoustu věcí automaticky, a to s radostí.
magnetky-cinnost-deti-zoubky

3. Přijměte lepší a horší období v denní rutině

Každý rodič si jistě všiml, že děti mají lepší a horší období. Někdy to jde hladce, jindy zase trochu drhne. A právě v těchto chvílích je vizuální pomůcka neocenitelným pomocníkem.

Když mají děti lepší den, stačí jim jen mrknout na tabulku a vědí, co mají udělat. Když je den horší, můžeme jim ukázat, na čem jsme se domluvili, a jemně je povzbudit k dokončení úkolů.

magneticka-tabule-ritualy-rutina

4. Příprava večer snižuje ranní stres

Ráno bývá často hektické. Jedním z nejlepších způsobů, jak snížit stres, je připravit se večer. Jak na to? Předem připravte s dětmi oblečení na další den, nachystejte školní tašky a zkontrolujte, že je vše připraveno.

Pořiďte dětem magnetku s úkolem „Připravit věci“ a zaveďte pravidlo, že se tento úkol plní každý večer, například před pohádkou. Ráno pak budete všichni klidnější a děti budou vědět, že mají vše připraveno.

5. Nechte děti rozhodovat o své denní rutině

Děti milují, když mohou být součástí rozhodování. Zeptejte se jich, co by chtěly tento měsíc zlepšit. Tím je nejen motivujete, ale také jim dáte pocit zodpovědnosti.

Tip: Použijte magnetky jako připomínku toho, na čem se dohodnete. Tohle malé kouzlo funguje skvěle – děti si samy vybírají, co chtějí zlepšit, a díky vizuální pomůcce na to nezapomenou.

6. Pozitivní nastavení je klíčem k úspěchu

Nečekejte hned dokonalost. Všímejte si i malých pozitivních změn a dbejte na to, aby dítě chápalo, že jste tým. Pochopení a laskavá podpora dělají divy. Když dítě uvidí, že ho podporujete a oceňujete jeho snahu, bude více motivováno zlepšovat se.

magneticka-tabule-ranni-rutina

Pamatujte, nejde o to být perfektní, ale najít způsob, jak společně prožít klidnější a radostnější rána a večery.